CARE SUNT BENEFICIILE VITAMINEI C, UNUL DINTRE CEI MAI PUTERNICI ANTIOXIDANȚI?

Când ne gândim la antioxidanți, Vitamina C, o vitamină hidrosolubilă cunoscută și sub numele de acid ascorbic, se află în cap de listă. Dintre beneficiile vitaminei C aduse organismului, protecția pe care o oferă celulelor împotriva efectelor radicalilor liberi este cea mai celebră. Radicalii liberi sunt compuși formați de corpul nostru la transformarea alimentelor în energie și sunt ținuți sub control de antioxidanți.

Beneficiile vitaminei C pentru organism sunt numeroase: ea ajută la producerea de colagen, contribuie la menținerea sănătății psihice, regenerarea formei reduse a vitaminei E, creșterea absorbției fierului. Vitamina C îmbunătățește, de asemenea, absorbția fierului din alimentele și ajută sistemul imunitar să funcționeze corespunzător. Ca alți antioxidanți, Vitamina C se poate găsi în diferite alimente precum ardeiul roșu, pătrunjelul sau sparaghelul. În tabelul alăturat sunt prezentate mai multe exemple de alimente bogate în vitamina C și antioxidanți:

DE CÂTĂ VITAMINA C
AM NEVOIE?

Pentru ca organismul să aibă parte de beneficiile vitaminei C, trebuie să i se acorde necesarul zilnic corespunzător, iar el diferă în funcție de diverse criterii, cum ar fi vârsta. Fumătorii au mai mare nevoie de antioxidanți ca vitamina C. Pentru ei, se adaugă 35 de mg la cantitățile zilnice necesare de vitamina C trecute în tabelul de mai jos:

Beneficiile vitaminei C sunt necesare în special pentru:

Persoanele care fumează sau cele expuse fumului de țigară

Fumul crește cantitatea de vitamina C pe care organismul trebuie să o consume pentru a „repara” cu antioxidanți daunele provocate de radicalii liberi. Ei au nevoie cu 35 mg mai multă vitamină C față de nefumători, care simt mai ușor beneficiile vitaminei C.

Sugarii

hrăniți cu lapte de vacă, deoarece acesta are foarte puțină vitamină C, iar prin prepararea/tratarea termică se distruge acea cantitate și se exclud beneficiile vitaminei C. Laptele de vacă nu este recomandat sugarilor sub vârsta de 1 an. Laptele matern și formulele pentru sugari au cantități adecvate de vitamină C.

Persoanele care mănâncă o varietate foarte limitată de alimente din care să își extragă suficienți antioxidanți

Persoanele cu anumite afecțiuni medicale

care sunt cu malabsorbție, unele tipuri de cancer și boli de rinichi care necesită hemodializă.

BENEFICIILE VITAMINEI C SUNT NUMEROASE, DAR POATE FI DĂUNĂTOARE?

Deși majoritatea informațiilor despre antioxidanți sunt pozitive, trebuie reținut faptul că excesul de vitamina C poate provoca diaree, greață, crampe la nivelul stomacului. La persoanele care suferă de hemocromatoză, beneficiile vitaminei C nu se mai simt, ba din potrivă: dozele mari de vitamina C pot agrava supraîncărcarea cu fier, ce afectează țesuturile organismului.

CÂND NU APAR BENEFICIILE VITAMINEI C?

Deficiența reală de vitamina C este rar întâlnită în prezent, pentru că oamenii știu cât de importante sunt beneficiile vitaminei C și au grijă să îi ofere corpului unul dintre cei mai puternici antioxidanți existenți. Totuși, un aport mic de vitamina C (sub 10 mg./ zi) timp de mai multe săptămâni poate genera dezvoltarea scorbutului, o boală care provoacă oboseală, anemie, inflamația gingiilor, pete roșii sau purpurii pe piele, dureri articulare. Scorbutul, netratat la timp, poate fi fatal. Pentru o dietă bogată în vitamina C și alți antioxidanți, consumați multe fructe și legume.