DE CE ESTE BUN ZINCUL DACĂ AI O IMUNITATE SCĂZUTĂ?

Zincul este un mineral necesar pentru o viață echilibrată și sănătoasă, care te ține departe de o imunitate scăzută. El este prezent în fiecare celulă a corpului nostru, iar cea mai mare concentrație de zinc se găsește în mușchi și în oasele scheletice, dar el se află și în alte organe precum rinichii, pancreasul, retina ochilor, dinții, părul, pielea și ficatul.

În corpul nostru există doar 2-3 grame de zinc, motiv pentru care organismul trebuie să asimileze acest mineral important din surse externe pentru a se feri de o imunitate scăzută. Zincul se poate prelua fie din diferite alimente, precum carnea de vită și de porc, stridii, leguminoase, cereale integrale și nuci, fie din suplimente alimentare.

ROLUL ZINCULUI ÎN ORGANISM, DINCOLO DE CEL DE A TE APĂRA DE O IMUNITATE SCĂZUTĂ

Zincul te ține departe o imunitate scăzută și contribuie la sănătatea sistemului imunitar, dar prezintă beneficii şi în cazul unor afecțiuni despre care vom discuta mai jos, este indispensabil formării proteinelor și ADN-ulul, ajută la dezvoltarea armonioasă a fătului în timpul sarcinii și a copilului pe parcursul copilăriei, ferindu-l de o imunitate scăzută și de alte pericole. Mai departe, zincul ajută organismul la menținerea fertilității și reproducerii normale, metabolismului normal acido-bazic, al macronutrienților, carbohidraților, acizilor grași și vitaminei A, la menținerea concentrațiilor normale de testosteron din sânge și a vederii normale.

Zincul te scapă de o imunitate scăzută și ajută la vindecarea rănilor

Zincul te ferește de o imunitate scăzută, însă te ajută și la menținerea sănătății pielii. Unii oameni care suferă de ulcerații ale pielii pot consuma suplimente alimentare cu conținut de zinc, însă numai dacă nivelul acestui mineral în organism este scăzut. În cantităţi optime, zincul menține integritatea pielii și a mucoaselor.

Pacienții cu ulcere cronice ale piciorului au un metabolism anormal, o imunitate scăzută și un nivel scăzut de zinc seric. De asemenea, există dovezi care susțin rolul zincului și în cazul acneei, deficitului de atenţie, infecţiilor cu virusul herpes simplex, care apare adesea dacă ai o imunitate scăzută.

Diaree

Există o legătură directă între deficitul de zinc şi diaree. În ţările slab dezvoltate sau în curs de dezvoltare, copiii sunt cei mai predispuşi la această afecţiune digestivă.

Dat fiind faptul că deja este demonstrat că acest mineral reduce simptomele şi durata diareei,organizațiile medicale mondiale, precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii, recomandă ca la copiii cu diaree să li se prescrie zinc timp de 10-14 zile, cu următoarele precizări: 20 mg/zi sau 10 mg/zi pentru sugari sub 6 luni.

Afecțiuni gastro-intestinale și altele

Chirurgia gastrointestinală și tulburările digestive (cum ar fi colita ulcerativă, boala Crohn și sindromul intestinului scurt) pot să scadă absorbția zincului și pot duce la o creștere a pierderilor endogene de zinc în principal din tractul gastrointestinal și într-o mai mică măsură, din rinichi.

Alte afecțiuni asociate cu deficitul de zinc includ sindromul de malabsorbție, boala cronică de ficat, boala renală cronică, diverse anemii, diabetul, malignitatea și alte afecțiuni cronice.

Răceala „comună”

Dacă pastilele de zinc sau siropul de zinc sunt luate în 24 de ore de la apariţia acesteia, există studii care sugerează că recuperarea se accelerează şi simptomele se ameliorează. Totuşi, încă nu sunt destule dovezi care să ateste acest fapt. Se recomandă să nu iei suplimente cu zinc fără să te consulți cu medicul.

Degenerarea maculară legată de vârstă (AMD)

În cazul în care îţi pierzi treptat vederea, este implicată o boală oculară numită degenerescenţă maculară (AMD). Cercetările sugerează că zincul ar putea ajuta la încetinirea progresiei acestei afecţiuni.

Într-un studiu amplu, efectuat în rândul persoanelor în vârstă, cu AMD, care prezintă un risc crescut de a dezvolta AMD avansat, cei care au luat zilnic un supliment alimentar cu 80 mg. zinc, 500 mg. Vitamină C, 400 UI vitamină E, 15 mg. Beta-caroten și 2 mg. cupru, timp de aproximativ 6 ani, au avut șanse mai mici de a dezvolta AMD avansat în paralel cu reducerea riscului de pierdere a vederii, în comparație cu cei care nu au luat suplimentul alimentar.

În același studiu, persoanele cu risc crescut de boală care au luat suplimente alimentare care conțin numai zinc au prezentat, de asemenea, un risc mai scăzut de a dezvolta AMD avansat, în comparație cu cei care nu au luat suplimente alimentare cu zinc.

DE CÂT ZINC AVEM NEVOIE PENTRU A NE FERI DE O IMUNITATE SCĂZUTĂ?

Cantitatea de zinc de care avem nevoie pentru a evita o imunitate scăzută și apariția altor afecțiuni depinde de vârstă. Cantităţile medii, zilnice, recomandate pentru diferite vârste, sunt enumerate în tabelul alăturat(cantităţile necesare sunt specificate în miligrame):

Există anumite grupuri de oameni care s-ar putea să aibă nevoie de mai mult zinc pentru a nu se confrunta cu o imunitate scăzută:

Persoanele care au suferit intervenții chirurgicale gastrointestinale

cum ar fi operația de scădere în greutate sau care au tulburări digestive, colită ulcerativă sau boala Crohn. În aceste cazuri, persoanele au deja o imunitate scăzută și trebuie să fie precaute. Aceste condiții pot reduce cantitatea de zinc pe care organismul o absoarbe și pot determina creșterea cantității pierdute prin urină.

Vegetarienii

pentru că nu consumă carne, o sursă bună de zinc. De asemenea, fasolea și boabele pe care le consumă în mod obișnuit au o rată de asimilare a nutrienţilor de doar 50% din cauza acidului fitic care inhibă absorbţia acestui mineral, motiv pentru care, pentru a nu se confrunta cu o imunitate scăzută sau cu alte probleme, vegetarienii ar putea avea nevoie de până la 50% mai mult zinc decât valorile recomandate.

Bebeluşii

peste 6 luni încă alăptați, deoarece laptele matern nu are suficient zinc pentru sugari. Sugarilor care nu primesc formule adaptate de lapte trebuie să li se administreze alimente cu conținut de zinc, cum ar fi carnea de pui.

Alcoolicii

deoarece băuturile alcoolice reduc cantitatea de zinc pe care organismul o absoarbe și măresc cantitatea pierdută prin urină. Un procent de 30, până la 50% dintre alcoolici prezintă carenţă de zinc și suferă de o imunitate scăzută din cauza acestuia. De asemenea, mulți alcoolici consumă varietăţi şi cantităţi limitate de alimente, astfel încât este posibil ca acestea să nu conțină suficient zinc. Alcoolul este un carbohidrat ,,gol” care oferă doar senzaţia de saţietate.

Persoanele cu unele forme de anemie.

Acestea au nevoie de mai mult zinc.

ZINCUL TE ȚINE DEPARTE DE O IMUNITATE SCĂZUTĂ, DAR POATE EL SĂ FIE DĂUNĂTOR PENTRU ORGANISM?

Nu trebuie pierdut din vedere faptul că excesul de zinc poate fi dăunător pentru organism.

Atunci când oamenii iau prea mult zinc pe perioadă îndelungată, se pot alege cu o imunitate scăzută, o scădere a nivelului de cupru și a nivelului de cholesterol HDL (colesterolul „bun”). Greața, vărsăturile, pierderea apetitului, crampele la stomac, diareea și durerea de cap sunt doar câteva semnale îngrijorătoare ale excesului de zinc.

Limitele superioare ale nivelului de zinc se pot găsi în tabelul alăturat:

INTERACȚIUNEA ZINCULUI
CU ALTE MEDICAMENTE

Cantitatea absorbită de zinc se va reduce atunci când acesta este administrat cu antibiotice quinolone sau tetracicline, iar interacțiunea provoacă și o asimilare redusă a cantității de antibiotic.

Zincul poate reduce cantitatea de penicilamină pe care organismul o absoarbe, așa că este indicat să îl administrezi cu cel puţin 2 ore înainte sau după ce iei penicilamina. Corpul va elimina mai mult zinc prin urină decât este normal în cazul administrării medicamentelor diuretice tiazidice.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN
CAZUL UNEI DEFICIENȚE DE ZINC?

 

În cazul unei deficiențe ușoare de zinc, apar simptome precum o imunitate scăzută, căderea părului, scăderea apetitului, slăbirea simțurilor olfactive și gustative și afecțiuni ale pielii. Un nivel scăzut de zinc ar putea prezenta un risc crescut de a face pneumonie și de a genera alte infecții, în cazul copiilor din țările în curs de dezvoltare sau a persoanelor în vârstă care se confruntă cu o imunitate scăzută.

Totodată, carenţa de zinc provoacă o creștere lentă la sugari și copii, o dezvoltare sexuală întârziată la adolescenți și chiar impotență, la bărbați.

Este important să reţinem că multe dintre aceste simptome pot reprezenta semne ale altor probleme, diferite de cele provocate de deficitul de zinc sau de o imunitate scăzută. Medicul vostru vă poate ajuta să determinați cu exactitate dacă aveți deficiență de zinc, sau dacă este nevoie să faceți o investigaţie suplimentară.

BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ:

 

  1. Alexander TH, Davidson TM. Intranasal zinc and anosmia: the zinc-induced anosmia syndrome. Laryngoscope 2006;116:217-20
  2. American Dietetic Association, Dietitians of Canada. Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: vegetarian diets. J Am Diet Assoc 2003;103:748-65
  3. Bahl R, Bhandari N, Hambidge KM, Bhan MK. Plasma zinc as a predictor of diarrheal and respiratory morbidity in children in an urban slum setting. Am J Clin Nutr 1998;68 (2 Suppl):414S-7S
  4. Beck FW, Prasad AS, Kaplan J, Fitzgerald JT, Brewer GJ. Changes in cytokine production and T cell subpopulations in experimentally induced zinc-deficient humans. Am J Physiol 1997;272:E1002-7
  5. Bhutta ZA, Bird SM, Black RE, Brown KH, Gardner JM, Hidayat A, et al. Therapeutic effects of oral zinc in acute and persistent diarrhea in children in developing countries: pooled analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr 2000;72:1516-22.
  6. Black RE. Therapeutic and preventive effects of zinc on serious childhood infectious diseases in developing countries. Am J Clin Nutr 1998;68:476S-9S.
  7. Black RE. Zinc deficiency, infectious disease and mortality in the developing world. J Nutr 2003;133:1485S-9S
  8. Brewer GJ, Yuzbasiyan-Gurkan V, Johnson V, Dick RD, Wang Y. Treatment of Wilson’s disease with zinc: XI. Interaction with other anticopper agents. J Am Coll Nutr 1993;12:26-30.
  9. Broun ER, Greist A, Tricot G, Hoffman R. Excessive zinc ingestion. A reversible cause of sideroblastic anemia and bone marrow depression. JAMA 1990;264:1441-3
  10. Brown KH, Allen LH, Peerson J. Zinc supplementation and children’s growth: a meta-analysis of intervention trials. Bibl Nutr Dieta 1998;54:73-6
  11. Caruso TJ, Prober CG, Gwaltney JM Jr. Treatment of naturally acquired common colds with zinc: a structured review. Clin Infect Dis 2007;45:569-74
  12. Caulfield LE, Zavaleta N, Shankar AH, Merialdi M. Potential contribution of maternal zinc supplementation during pregnancy to maternal and child survival. Am J Clin Nutr 1998;68
  13. Chong EW, Wong TY, Kreis AJ, Simpson JA, Guymer RH. Dietary antioxidants and primary prevention of age related macular degeneration: systematic review and meta-analysis. BMJ 2007;335:755
  14. Eby GA, Halcomb WW. Ineffectiveness of zinc gluconate nasal spray and zinc orotate lozenges in common-cold treatment: a double-blind, placebo-controlled clinical trial. Altern Ther Health Med 2006;12:34-8
  15. Evans JR. Antioxidant vitamin and mineral supplements for slowing the progression of age-related macular degeneration. Cochrane Database Syst Rev 2006;(2):CD000254
  16. Fischer Walker CL, Black RE. Micronutrients and diarrheal disease. Clin Infect Dis 2007;45 (1 Suppl):S73-7
  17. Heyneman CA. Zinc deficiency and taste disorders. Ann Pharmacother 1996;30:186-7
  18. Hooper PL, Visconti L, Garry PJ, Johnson GE. Zinc lowers high-density lipoprotein-cholesterol levels. J Am Med Assoc 1980;244:1960-1
  19. Hulisz D. Efficacy of zinc against common cold viruses: an overview. J Am Pharm Assoc (2003) 2004;44:594-603
  20. Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zincexternal link disclaimer. Washington, DC: National Academy Press, 2001.
  1. Kang YJ, Zhou Z. Zinc prevention and treatment of alcoholic liver disease. Mol Aspects Med 2005;26:391-404
  2. Krebs NF. Zinc supplementation during lactation. Am J Clin Nutr 1998;68 (2 Suppl):509S -12S
  3. Lansdown AB, Mirastschijski U, Stubbs N, Scanlon E, Agren MS. Zinc in wound healing: theoretical, experimental, and clinical aspects. Wound Repair Regen 2007;15:2-16
  4. Lomaestro BM, Bailie GR. Absorption interactions with fluoroquinolones. 1995 update. Drug Saf 1995;12:314-33
  5. Lukacik M, Thomas RL, Aranda JV. A meta-analysis of the effects of oral zinc in the treatment of acute and persistent diarrhea. Pediatrics 2008;121:326-36
  6. Meydani SN, Barnett JB, Dallal GE, Fine BC, Jacques PF, Leka LS, et al. Serum zinc and pneumonia in nursing home elderly. Am J Clin Nutr 2007;86:1167-73
  7. Navarro S, Valderrama R, To-Figueras J, Gimenez A, Lopez JM, Campo E, et al. Role of zinc in the process of pancreatic fibrosis in chronic alcoholic pancreatitis. Pancreas 1994;9:270-4
  8. Newsome DA, Swartz M, Leone NC, Elston RC, Miller E. Oral zinc in macular degeneration. Arch Ophthalmol 1988;106:192-8
  9. Penttilä O, Hurme H, Neuvonen PJ. Effect of zinc sulphate on the absorption of tetracycline and doxycycline in man. Eur J Clin Pharmacol 1975;9:131-4
  10. Prasad AS. Zinc deficiency in patients with sickle cell disease. Am J Clin Nutr 2002;75:181-2
  11. Prasad AS. Zinc deficiency. BMJ 2003;326:409-10
  12. Rink L, Gabriel P. Zinc and the immune system. Proc Nutr Soc 2000;59:541-52
  13. Sandstead HH. et. al.: Understanding zinc: recent observations and interpretations. J Lab Clin Med 1994;124:322-7
  14. Singh M, Das RR. Zinc for the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2011 Feb 16
  15. The Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) Research Group. Lutein + zeaxanthin and omega-3 fatty acids for age-related macular degeneration: the Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) randomized clinical trial. JAMA 2013;309:2005-15.
  16. Turner RB, Cetnarowski WE. Effect of treatment with zinc gluconate or zinc acetate on experimental and natural colds. Clin Infect Dis 2000;31:1202-8
  17. Van Leeuwen R, Boekhoorn S, Vingerling JR, Witteman JC, Klaver CC, Hofman A, et al. Dietary intake of antioxidants and risk of age-related macular degeneration. JAMA 2005;294:3101-7
  18. Wester PO. Urinary zinc excretion during treatment with different diuretics. Acta Med Scand 1980;208:209-12
  19. Whittaker P. Iron and zinc interactions in humans. Am J Clin Nutr 1998;68:442S-6S
  20. Wilkinson EA, Hawke CI. Oral zinc for arterial and venous leg ulcers. Cochrane Database Syst Rev 2000;(2):CD001273
  21. World Health Organization and United Nations Children Fund. Clinical management of acute diarrhoea. WHO/UNICEF Joint Statement, August, 2004
  22. Zemel BS, Kawchak DA, Fung EB, Ohene-Frempong K, Stallings VA. Effect of zinc supplementation on growth and body composition in children with sickle cell disease. Am J Clin Nutr 2002;75:300-7